De nieuwe Disney film Frozen.

olaf-frozen

Ik ben iemand die geweldig veel van animatie films van Disney of pixar houd. Ik kijk zelf heel erg veel comedy’s of romantische films maar als ik echt een goeie Disney film vind is dit voor mij meteen raak. En de kerstfilm van deze winter is Frozen. Ik was in Amsterdam logeren en eigenlijk is dit een bericht dat je meteen moet typen als je terug komt van de film maar aangezien ik in Amsterdam zit komt dit bericht iets later. Na dat we van de film terug waren hebben we er lekker lang over gesproken en informatie van de stemacteurs opgezocht. Ook hebben we de muziek van de film meteen gedownload want my god wat is deze film goed! Ik ben helemaal vol van deze film en vind het geweldig om hem nu met jullie te mogen delen. Ik kan je één ding verzekeren, zodra de film uitkomt staat hij in mijn DVD rekje! En niet gedownload want ik wil het originele hoesje erbij. Berijd je maar voor want dit gaat een lang bericht worden!

frozen4

Om te beginnen is de film van Disney. Jullie kennen het bedrijf Disney allemaal wel. Je hebt ook Pixar. Disney heeft alle aandelen van Pixar gekocht. Ik ben geen expert maar vind dit best belangrijk om even op te zoeken voor dat ik de film ga kijken. Disney is namelijk met hun films net wat zoeter als Pixar. Er is meestal ook meteen een duidelijk verschil tussen goed en kwaad te zien. Ben je goed dan ben je dat ook helemaal en blijf je dat ook de rest van de film, en andersom hetzelfde. Deze film is van Disney, en hier had ik het fout bij. De film heeft hele verrassende wendingen en de personages hebben niet alleen goede of slechte eigenschappen. Er is natuurlijk wel een beetje een verschil te zien maar daar wijken sommigen personages nog wel eens vanaf. Ook heeft de film super verrassende wendingen. Op het moment dat je denkt te kunnen voorspellen hoe het zal gaan gebeurt er iets waar je niet eens aan zou denken. Benieuwd naar het verhaal? Bekijk de trailer hieronder maar. Disney weet altijd een goed balans te vinden tussen humor en drama.

Niet alleen het verhaal is wat de film zo mooi maakt. Het is de manier van presenteren en de humor die de film zijn karakter bezorgd. Maar voor jullie zal ik het verhaal toch maar even in het kort uitleggen. Het gaat over twee zusjes (prinsesjes). Het oudste zusje Elsa bezit een gave dat ze zelf ijs en sneeuw kan maken. Als ze op een nacht met een ijs straal haar zusje Anna’s hoofd raakt terwijl ze aan het spelen zijn moet ze zich scheiden van de rest omdat ze niet veilig is voor de rest. Hoe ouder ze wordt hoe sterker de gave word en Elsa weet niet hoe ze de gave moet sturen. Anna op haar beurt kan zich niets meer van het ongeluk herinneren en is op haar beurt verdrietig dat ze wordt buiten gesloten. Als haar ouders door schipbreuk komen te overlijden moet Elsa koningin worden. Op de kroning gaat het mis waardoor ze haar gave niet meer onder controle heeft. Ze vlucht naar een berg en haar zusje Anna gaat haar achterna om Elsa terug te halen en te vragen of ze de eeuwige winter wil stoppen in Arendelle en de zon terug te brengen. De film gaat over deze tocht en de terugkeer van Elsa. Het verschil tussen de zusjes is groot. Het einde lijkt voorspelbaar: alleen echte liefde kan de vloek opheffen. Maar die liefde krijgt opeens een onverwachtse draai. Anna is positief en blij als ze na al die jaren het kasteel uit mag. Elsa is daar integendeel bang en hoopt dat de poorten van het kasteel snel weer dicht kunnen. Zoals ik al zij zijn de karakters van de personages en de humor die de film kleur geven. Ook de muziek draagt hier een enorm deel aan bij en het is in een musical trans opgezet, maar Disney weet het evenwicht goed in balans te houden.

frozen de speelers

(Van links naar rechts: Hans, Anna, Olaf, Elsa, Kristoff)

Het verhaal heeft niet heel erg veel verschillende personages. De belangrijkste zijn Anna, Kristoff, Elsa, Olaf, Sven en Hans. De karakters van Anna en Elsa heb ik net al een beetje uitgelegd. Elsa leeft vooral in angst en Anna wil zoveel mogelijk van de buitenwereld genieten. Hans is een prins die Anna ontmoet. Dit is de personage die me het meest verbaasde tijdens de film. Halverwege de film kom je achter zijn echte aard en dat had ik nooit verwacht. Ik dacht dat tussen Anna en Hans het romantische sprookjes beeld van Disney zou komen maar Disney weet je totaal op een dwaalspoor te brengen en je te verassen. Ik vond dit trouwens niet de beste personage van de film, maar vandaar dat ook deze personage voor mij naar Vooren kwam. Dan heb je nog Kristoff samen met zijn rendier Sven. Kristoff is een stoere bergbewoner en gaat samen met Anna de Berg op waar Elsa zichzelf schuilhoud. Kristoff is een vrij nonchalant en rustig type maar door de film heen komt zijn hart steeds meer naar voren. Sven zijn rendier kan niet praten. En dat vind ik echt een heel erg sterk plus punt aan zijn karakter. Hij draagt niet echt super veel bij aan het verhaal buiten dat hij vervoer is en een vriend. Hij draagt wel heel erg veel bij aan de humor in het verhaal. Hij komt soms een beetje dom over. Hij likt bijvoorbeeld aan veel ijs dingen en dan zie je hem weer op de achtergrond voorbij komen terwijl hij met zijn tong ergens aan vast zit geplakt. En dan heb je natuurlijk nog Olaf de snowman. Hij draagt zeker bij aan het verhaal maar ook hij draagt meer bij aan de humor. Olaf kan overigens wel praten in tegenstelling tot Sven.

Het bovenste filmpje is meer om je een beetje een idee van Olaf en de humor te geven. Ik vind een sterk stukje uit deze video het moment waarop hij zichzelf in een plas zit, weer om hoog kijkt en roept : ‘A happy snowmen!’ Het tweede filmpje vind ik het mooiste liedje van heel de film. Alleen het liedje is al mooi maar in combinatie met het filmpje is het af. Je ziet hoe Elsa van een meisje in angst zichzelf vrij gaat voelen. Het moment dat ze haar haren los doet en de jurk veranderd is een van de beste momenten uit de film vind ik. Ze veranderd van het een persoon in angst en weinig zelfvertrouwen in een totaal ander persoon en loopt daarna vol zelfvertrouwen als een Hollywood ster het balkon op. Aan het einde van de clip vliegt het raam dicht en daarmee is er een perfecte afsluiting aan gegeven en een rust voor de volgende scène van de film begint.

Frozen-Behind-the-Scenes-2

Er wordt vaak gezegd dat Disney films voor kleineren kinderen zijn. Ik vind dit niet volkomen waar. Disney heeft het slim aangepakt  door er een sprookje van te maken dat bij kinderen al snel in de smaak valt. Daarbij heeft Disney er grappen aangegeven die kinderen ontgaat maar volwassen niet. Hoe ouder je wordt hoe meer grappen je in de film ontdekt waardoor Disney altijd verfrissend en nieuw blijft voor alle leeftijden. Het maken van een animatie film gaat er ook anders aan toe als het opnemen van een speelfilm. Daarom een stukje van ‘behind the sence’ van Frozen.

Ik vind het leuk om de stemacteurs na de film op internet op te zoeken. Zinnen worden vaak dubbel ingesproken alleen met andere interpretaties waarna ze vervolgens kijken welke manier van interpretatie het beste bij de film past. Ook zijn alle personen met de hand op de computer gemaakt en is er hoogst waarschijnlijk ook een schetsperiode aan vooraf gegaan. Als je een animatie film moet maken moet je alles bedenken en overal rekening mee houden. De achtergrond moet helemaal worden opgebouwd en de borstkas van de personages moeten gelijk lopen met de muziek en op de juiste momenten ademhalen. Dit is een van de dingen waarom ik animatie films mooi vind. Het filmpje hierboven is wel een beetje lang maar laat wel allen verschillende stadia’s van de film zien.

disney-frozen-sven

Zoals jullie merken ben ik helemaal verkocht door deze film. Hij is sinds 11 december uit en is ook in 3D te bekijken. Ik raad hem zeker aan en ik vind hem de moeite waard om hem te bekijken. Hebben jullie Frozen al gezien en wat vonden jullie er van?

You might like this to

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 × = 56