Gifjes maken voor dummies

start-foto-gifjes

Ja hoor dit is een prestatie, ik heb mezelf een gifje leren maken in één avond. En dat terwijl ik echt een dummie ben in dingen die met de computer te maken hebben.  Bij het artikel van Jennie zag ik een Gifje voorbij komen en vond dit zo leeuuk dat ik besloot om het eens uit te zoeken hoe het moest. En hé dit valt echt mee. voor mijn school moet ik veel met design programma’s werken dus ik heb wel een beetje basis kennis maar ook echt niet meer dan dat. Eerlijk gezegd had ik ook niet verwacht dat hier wat uit ging komen bij mij maar het is gelukt hoor. En ik denk dat meer mensen dit leuk vinden om te maken alleen niet weten hoe. Het enigste wat je nodig hebt is Photoshop en een heel klein beetje basis kennis maar misschien is dat zelfs niet eens nodig!

De photoshop die ik gebruik is Photoshop cc 2015 uit het creative claude pakket wat ik voor school heb gekocht. Als je echter niet veel met dit soort programma’s doet is het zonde om zo’n heel pakket te kopen. Er zijn namelijk ook gratis versies die dit kunnen en bijna precies hetzelfde werken.

Maak een mapje met de foto’s die je wilt afspelen op je computer. Zo hoef je ze zo niet helemaal te gaan zoeken als je aan het werken bent.
Open vervolgens Photoshop. Dit is alles van de voorbereiding die je moet doen nu kunnen we aan de slag.

stap-1

Als jullie Photoshop opstarten heb je niks dat is goed. Ik heb een wit vlak omdat ik ook half met een ander project bezig was maar die moet je maar negeren. Boven in de balk open je Venster > Tijdlijn

stap-2

Onder in beeld is nu een balk verschenen. Dit is je tijdlijn. Klik op het symbool dat op een filmrolletje lijkt (blauwe cirkel)  > En in het menu wat er verschijnt op Media toevoegen

stap-3

Dan zoek je je mapje met je foto’s op en selecteer je alle foto’s die je in je gif wilt afspelen en open je ze. Photoshop zet ze nu onder aan in je tijdlijn achter elkaar. Boven in zie je hoe lang elke foto in beeld is. Photoshop zet ze standaard op 5 seconden per foto.

stap-4

Door met je pijltje op het witte scheidingsrandje van twee foto’s te gaan staan ontstaat er een zwart pijltje. Als je klinkt en ingedrukt houd kun je de lengte van de foto in beeld aanpassen door naar links of rechts te verschuiven.

stap-5

Als je al je foto’s op de juiste lengte hebt ingesteld is het tijd om je Gifje op te gaan slaan. Dit doe je door bestand > exporteren > opslaan voor web aan te klikken.

stap-6

Nu ga je bij voorinstelling aangeven dat je een GIF 128 met dithering bestand wilt.

stap-7

En vervolgens kun je nog wat instellingen veranderen zoals jij ze mooi vind. In het blauwe vakje kun je de dithering omhoog en omlaag doen. Hoe hoger de dithering (ik heb 100 %) hoe meer de foto op het origineel lijkt. Als je een keer een hoge ne ene lage warden insteld ze je wat het met je foto doet. In het groene vakje zie je de afmetingen van je bestand. Voor het internet is het belangrijk dat deze afmetingen niet te hoog zijn. Zo hou ik bijvoorbeeld voor mijn blog altijd een breedte van 687 px aan en de hoogte schuilt dan automatisch mee.  En als laaste wel een belangrijke bij een gifje in het rode cirkel kan je de herhaling instellen. Eenmaal houd in dat hij gewoon een keer je gifje afspeelt en dat het bewegen op het einde stopt. En altijd hud in dat hij zichzelf steeds weer opnieuw afspeeld zoals ik hier onder heb gedaan.

Voor als het nog steeds een beetje onduidelijk is ik heb het aan de hand van dit filmpje uitgevogeld.

Poging-1

En dan ben je klaar en heb je een Gifje! dit kan je ook hetzelfde doen met een kort filmpje of meerdere foto’s.

You might like this to

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 − 13 =