Door de zommerkriebels heb ik een longboard

LONGBOARD-binnen

Het is 30 maart er zit nog steeds nul knopjes aan de bomen en het enigste wat ik zie als ik uit mijn raam kijk is regen. En ik heb zin in zomer. En dan ook echt zin in zomer. Dat je van die dagen hebt dat je niks anders doet als zomerjurkjes kijken en verre reizen opzoeken ook al ben ik student en heb ik niet het geld om er ook echt naar toe te gaan. Dan maar een ander project voor de zomer bedenken. En dat is longborden geworden voor dit jaar. Het stond ook al in de planning voor afgelopen zomer en de zomer ervoor. Het probleem is alleen dat ik twijfelde of ik het dan ook wel echt ging doen. Niet dat ik dadelijk een duur board zou kopen en dat ik er dan maar even opstond. Maar nu het het meest deprimerende weer van het jaar is en ik een niet zo duur bord tegen kwam heb ik er toch maar een besteld. En ook al mijn eerste rit gemaakt. Met zon!

Om te beginnen heb ik totaal geen verstand hiervan en alles wat ik nu ga vertellen is op ervaring van slechts één rit. Meestal zoek ik dingen ook tot in de puntjes uit voordat ik aan iets begin. Dit bord had ik echter binnen een uurtje besloten en besteld. Maar nu ik hem toch heb moet ik ook maar iets uitzoeken ook.

Wat is een longboard
Een longboard is een soort groot skateboard. Het verschil is alleen dat het bord groter is en er vaak andere soort wieltjes onder zitten. Ook word een longboard vooral voor cruisen (langere afstanden) gebruikt. Echte tricks gaan echter wel moeilijker met een longboard. Als je weet wat je wilt en je gaat voor een longboard is er weer ontzettend veel keuze in vorm, lengte en soorten wieltjes.

fbfdaaa2ffa691b5893424380b531ae2

Wat je van te voren moet bedenken
Als je een longboard aanschaft moet je van te voren bedenken (moet ik zeggen, van te voren) waar je hem voor wilt gebruiken. Wil je wel echt lange afstanden afleggen? Zo jaa dan moet je inderdaad waarschijnlijk een longboard zoeken en zo nee dan moet je misschien verder zoeken naar een skateboard of pennyboard. Op deze pagina kan je uitleg bij de verschillende modellen vinden zodat je een juiste keuze kan maken. Ik koos voor een Pintail model. Zoals ik al zij niet echt doordacht van te voren. Mijn bord is van het merk Kryptonics. Dit merk staat er om bekend dat ze onder de goedkopere sector vallen. De prijs kwaliteit is in vergelijking goed en dat vind ik ook. Mijn bord was in de sale van € 69,95 voor € 55,-. De ABEC is 5. ABEC houd in hoe soepel je bord door de bochten gaat en loopt van 1 tot en met 9. Dit is wel duidelijk voelbaar doordat mijn bord geen hele scherpen bochten kan maken. Als je echt niet weet watje met al die verschillende opties aan moet net als ik kan je het best naar een skatewinkel toe gaan om verschillende bords te proberen en je vragen te laten beantwoorden. Zo weet je vanzelf wat wel en niet bij je past. Als je hem besteld kan je ook mailen.

Wat als je hem net binnen hebt
Nou daar kwam ik dus in de knoop. Want ik had nog nooit van mijn leven op iets aders met wieltjes gezeten als een fiets en had geen idee hoe ik het bord moest sturen. Na anderhalf uur lukte me dat ook nog steeds niet. Rechtdoor was geen probleem maar als ik een bocht wilde maken ging ik gewoon doodleuk rechtdoor. Na heel veel instructie filmpjes te hebben opgezocht kwam ik er achter dat het bord bij iedereen een beetje heen en weer kantelde op de trucks. Mijn bord zat echter muur vast op de trucks. Door de bouten (heten die schroeven bouten?) wat losser te draaien kan je je bord op en neer kantelen. Let alleen wel op dat je het rubber tussen de bouten en de trucks in niet los komt te zitten.  Dan moet je nog bedenken welk type je bent. Sta je met je linkervoet voor dan ben je een regular type en sta je met je rechtervoet voor op het bord dan ben je een goofy type. Dit kun je testen door op je sokken door de kamer te glijden. Welke voet je voor doet is ook de voorste voet bij jou op je longboard. Nou je hebt een bord, je hebt hem start klaar gemaakt en je weet welke voet voor moet. Dan ben je wel zo ver om te beginnen toch? Asfalt is trouwens het makkelijkste om op te beginnen. Vaak weinig bochten ook. Altijd fijn.

Tussen-foto-longboard-met-hond

Mijn eerste tochtje
Nou als ik die anderhalve uur stres niet mee tel omdat ik geen idee had hoe ik moest sturen heb ik op eerste paasdag mijn aller eerste tocht gemaakt. Lekker langs het water op een recht asfalt fietspad. 6 kilometer heen en ook weer 6 kilometer terug. Je leert de basis vrij vlug. Tuurlijk ga je wel een keertje op je smoel omdat je hond opeens voor je bord stopt en jij nog niet kan remmen. Maar voor de rest leer je het vrij soepel en snel wat het ook echt leuk maakt aangezien ik vaak het geduld van een goudvis heb met dit soort dingen. Wat ik ongeveer in dat uurtje van 12 kilometer heb geleerd zijn bochten maken. Nog geen bochten maar waar ik heen wil kom ik ook. Vaart maken en remmen. En natuurlijk als een echte prof op de achterkant van je bord stampen zodat hij omhoog schiet en je hem met een hand kan opvangen. Ja hoor ik ga dit nog zeker heel veel doen deze zomer en misschien ooit ook nog een echt goed bord aanschaffen.

You might like this to

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

60 + = 64